FORUM
ATEU VERSUS CREDINCIOS Picgif10

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

FORUM
ATEU VERSUS CREDINCIOS Picgif10
FORUM
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
FORUM



Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

ATEU VERSUS CREDINCIOS

Mergi la pagina : 1, 2, 3, 4, 5  Urmatorul

+2
HBB
Eliza
6 participanți

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos  Mesaj [Pagina 1 din 5]

1ATEU VERSUS CREDINCIOS Empty ATEU VERSUS CREDINCIOS Mier Aug 05, 2015 8:09 am

Eliza

Eliza
Admin

Religia este un set de credințe și de ritualuri care pretind să ducă o persoană într-o relație corectă cu Dumnezeu, iar spiritualitatea este o concentrare asupra lucrurilor spirituale și asupra lumii spirituale în locul lucrurilor fizice/pământești.
Cred sau nu cred - parerea voastra dezbatuta argumentat dar elegant.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]



Ultima editare efectuata de catre Eliza in Joi Noi 04, 2021 1:30 pm, editata de 1 ori

https://citadella.forumgratuit.ro

2ATEU VERSUS CREDINCIOS Empty Re: ATEU VERSUS CREDINCIOS Mier Aug 05, 2015 8:21 am

Cris

avatar
Vizitator

Am o credinta superficiala, bazata pe influente si datini anacronic perpetuate. Spun uneori automat ''doamne feri'''...pentru ca asa spun toti, un automatism, nu o convingere. Sunt scarbit de orice forma de religie dar accept credinta fiecaruia. Eu nu cred intr-un Dumnezeu dar cred in oameni.
Si nu sunt sigur ca e bine.

3ATEU VERSUS CREDINCIOS Empty Re: ATEU VERSUS CREDINCIOS Vin Aug 14, 2015 11:54 am

Cris

avatar
Vizitator

Credinte si ritualuri mostenite din familie, sarbatoresc Pastele si Craciunul, ma inchin uneori si spun Doamne-fereste, am credinta mea intr-un Dumnezeu bun si drept uneori, aprig si nedrept alteori. L-am condamnat ca nu a fost langa mine cand am pierdut prematur o sarcina si nu intelegeam de ce visez in fiecare seara copilasul nenascut. N-am vorbit cu preoti dar am mers la biserica si fac asta in fiecare an de Sf. Nicolae cand s-a intamplat ceea ce a lasat urme adanci in sufletul meu, impartasesc copii uneori luati si de pe strada si cu timpul n-am mai visat. Adica m-am linistit, Cred ca in momente de cumpana ne indepartam sau ne apropiem de credinta, stiu sigur ca in ceva mai presus de orice intelegere cred si relatia mea cu Dumnezeu e una cat se poate de simpla.

4ATEU VERSUS CREDINCIOS Empty Re: ATEU VERSUS CREDINCIOS Vin Aug 21, 2015 1:38 pm

HBB

HBB

Eu nu ma declar religioasa, dar recunosc ca sunt atrasa de partea spirituala. A devenit un mod de viata.

5ATEU VERSUS CREDINCIOS Empty Re: ATEU VERSUS CREDINCIOS Vin Aug 21, 2015 1:52 pm

Eliza

Eliza
Admin

Religioasa in sensul ca si eu cred in Dumnezeu, dar nu ma consider bigota, sa rup pragurile bisericii, dar de cate ori am fost raman uimita de oamenii care ingenuncheaza si pupa hainele preotului sau se ating cu ele. Am mai vazut nu stiu la ce manastire trebuie sa parcurgi drumul in genunchi si pe coate pana la biserica. Oare as face asta dintr-o mare credinta sau dintr-o mare disperare?!?

https://citadella.forumgratuit.ro

6ATEU VERSUS CREDINCIOS Empty Re: ATEU VERSUS CREDINCIOS Vin Aug 28, 2015 8:21 am

Vizitator

avatar
Vizitator

ATÉU s., adj. necredincios, liber-cugetător, (pop.) păgân, (înv.) ateist. :550076686:

Păgân? Mbdeci daca nu cred in d-zeu is pagan? Acelasi lucru il spun si ''allahistii'' despre crestini.
Pot alege varianta cugetator-necredincios? Pfoai ce pacatos ma aflu :4a:

7ATEU VERSUS CREDINCIOS Empty Re: ATEU VERSUS CREDINCIOS Vin Aug 28, 2015 12:52 pm

Eliza

Eliza
Admin

Mai sunt si alte definitii, m-am oprit la cea care explica cel mai bine, dupa parerea mea.

ATÉU, -ÉE, atei, -ee, s. m. și f. Adept al ateismului; persoană care neagă exis­tența lui Dumnezeu și a oricărei divinități. – Din fr. athée, lat. atheus.

Si ateu nu cred ca esti, ai recunoscut ca spui Doamne-feri, involuntar sau nu, mintea ta, a noastra, a tuturor, crede in ceva, chiar si in subconstient. :)

Tu ai dat exemplu adjectivul eu substantivul. :)

https://citadella.forumgratuit.ro

8ATEU VERSUS CREDINCIOS Empty Re: ATEU VERSUS CREDINCIOS Sam Aug 29, 2015 9:15 am

mihaela

mihaela

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 29 august, fiind considerată zi de post. Ni se cere să postim ca să nu ne asemănăm cu Irod, care din cauza ospăţului fără măsură, a cerut ca Salomeea să-i danseze şi drept răsplată i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezatorul.



Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Traditia spune că, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru în care sunt permişi doar struguri şi apă. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului.
Nu se manâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului.
În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi. Se mai spune că din această zi începe şi frigul toamnei aşa cum fiecare om este cuprins de friguri, de fapt, frisoane, când află felul în care a fost să moară Sfântul Ioan Botezătorul.

Deşi ziua de pomenire a Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul a fost rânduită de Biserică zi de post şi de doliu, unele lăcaşuri de rugăciune, biserici de mir sau de mănăstire îşi serbează în mod deosebit mâine hramul. Credincioşii au posibilitatea să se închine la părticele din moaştele Sfântului Ioan Botezătorul aflate la Biserica "Sfântul Vasile cel Mare" - Victoria din Bucureşti şi la Mănăstirea "Sfântul Ioan Botezătorul" - Lipniţa, din judeţul Constanţa, scrie ziarul Lumina.
În fiecare an, în Arhiepiscopia Tomisului, la 29 august, de pomenirea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, este o zi de sărbătoare şi de pelerinaj la Mănăstirea "Sfântul Ioan Botezătorul" - Lipniţa (foto) care adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Prooroc şi Înaintemergător al Domnului. Cu ocazia hramului acestui aşezământ monahal, Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi mâine Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori în biserica mare a mănăstirii. Credincioşii care vor participa la sărbătoarea mănăstirii vor avea posibilitatea să se închine la racla cu părticele din moaştele Sfântului Ioan Botezătorul şi la moaştele Sfântului Mucenic Dasie de la Durostorum care vor fi aşezate spre închinare într-un baldachin, alături de o copie a unei icoane a Maicii Domnului făcătoare de minuni din Rusia. Programul sărbătorii la Mănăstirea Lipniţa va începe în seara aceasta, de la ora 19:30, când se va oficia slujba Privegherii mari. După rânduiala mănăstirească, Privegherea va fi continuată de la ora 03:00 cu Sfânta Liturghie în paraclisul mănăstirii, închinat Sfântului Mucenic Dasie. Miercuri, 29 august, de la ora 9:00, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Teodosie va săvârşi Sfânta Liturghie. Prăznuirea hramului se va încheia cu o agapă frăţească pentru toţi credincioşii prezenţi. Mănăstirea Lipniţa este situată în comuna Lipniţa, din judeţul Constanţa, pe Drumul Naţional 3, între Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei şi Mănăstirea Dervent.

9ATEU VERSUS CREDINCIOS Empty Re: ATEU VERSUS CREDINCIOS Sam Aug 29, 2015 9:18 am

Eliza

Eliza
Admin

Multumim Miha, stiam ca este sarbatoare azi, macar stim sa nu coasem si sa nu spalam rufe.

https://citadella.forumgratuit.ro

10ATEU VERSUS CREDINCIOS Empty Re: ATEU VERSUS CREDINCIOS Sam Aug 29, 2015 9:40 am

mihaela

mihaela

Cu plăcere...Doamne ajuta.

11ATEU VERSUS CREDINCIOS Empty Re: ATEU VERSUS CREDINCIOS Sam Aug 29, 2015 10:42 am

Cris

avatar
Vizitator

Admin a scris:Si ateu nu cred ca esti, ai recunoscut ca spui Doamne-feri

Un simplu automatism verbal. Cred in destinul pe care mi-l fac singur, nu ''rog'' pe nimeni sa-mi dea ceva. Toate au o logica, o explicatie...mai putin faptul ca trebuie sa cred in ceva nedemonstrat.

12ATEU VERSUS CREDINCIOS Empty Re: ATEU VERSUS CREDINCIOS Lun Sept 14, 2015 11:47 am

mihaela

mihaela

Inălţarea Sfintei Cruci, cea mai veche dintre sărbătorile creştine, aduce aminte de patimile şi moartea Mântuitorului pe Golgota, 14 septembrie fiind considerată şi data ce vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei, în Capitală fiind organizată cu această ocazie o procesiune.
Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci este singura cu post aspru şi rugăciune care apare la data de 14 septembrie atât în calendarul bizantin (ortodox şi greco-catolic), cât şi în cel latin.
Spre deosebire de alte sărbători, Înălţarea Sfintei Cruci se cinsteşte cu post aspru, Crucea fiind un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului.
Înălţarea Sfintei Cruci marchează şi două evenimente solemne: Aflarea Crucii şi înălţarea ei în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335, şi aducerea Sfintei Cruci de la perşi, în 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a aşezat-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Aceeaşi sărbătoare aminteşte de un moment semnificativ din viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. În ajunul luptei cu Maxenţiu, un duşman al creştinilor (307-312), împăratul Constantin a avut o viziune: în plină zi, pe cer a apărut o cruce formată din stele, cu inscripţia "Prin acest semn vei invinge". Împăratul a învins, iar mama lui, după izbândă, a poruncit să fie găsită Sfânta Cruce, la Ierusalim, aproape de Golgota. Acolo au fost găsite trei cruci identice, cea pe care a fost răstignit Iisus şi două ale tâlharilor ucişi odată cu el. Pentru a afla care este crucea pe care a fost răstingnit Iisus, patriarhul Ierusalimului Macarie a apropiat fiecare cruce de o fată care tocmai murise. Când Macarie a aşezat lânga ea Sfânta Cruce, se spune că tânăra a înviat. Vestea s-a răspândit ca fulgerul, iar biserica a devenit neîncăpătoare pentru credincioşii care soseau să vada Sfânta Cruce. În anul 335 după Hristos, Patriarhul a înălţat-o să fie văzută de tot poporul şi de atunci în fiecare an, la 14 septembrie, se sărbătoreşte acest eveniment.
Datini şi obiceiuri de Ziua Crucii
Ziua de 14 septembrie este considerată şi data ce vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. Calendarul popular consemnează aceasta zi şi sub alte denumiri, cum ar fi Cârstovul Viilor şi Ziua Şarpelui. Sub prima denumire, ziua este cunoscută mai ales în zonele deluroase şi sudice, în zonele viticole, marcând începutul culegerii viilor. A doua denumire este legată de faptul că, din această zi, se crede că şerpii şi alte reptile încep să se retragă în ascunzişurile subterane, hibernând până în primăvară. La sate, încă se mai crede că şerpii, înainte de a se retrage, se strâng mai mulţi la un loc, se încolăcesc şi produc o mărgică numită "piatra nestemată", ce ar folosi pentru vindecarea tuturor bolilor.
Potrivit altor tradiţii, de Ziua Crucii se strâng ultimele plante de leac (boz, micşunele, mătrăgună, năvalnic), care sunt duse, împreună cu buchet de flori şi busuioc, la biserică, pentru a fi puse în jurul crucii şi a fi sfinţite. Plantele astfel sfinţite se păstrează apoi în casă, la icoane sau în alte locuri ferite, fiind folosite pentru vindecarea unor boli, dar şi la farmecele de dragoste.
Busuiocul sfinţit de Ziua Crucii se pune în vasele de apă ale păsărilor, pentru a le feri de boli, în lăutoarea fetelor, pentru a nu le cădea părul, şi la streşinile caselor, pentru a le feri de rele, în special de trăsnete.
Tot în această zi, în Bucovina se făceau acte ritualice cu scop apotropaic sau fertilizator. De pildă, oamenii atârnau în ramurile pomilor fără de rod cruci de busuioc sfinţit, crezând că astfel vor avea parte de recoltă bogată în toamna viitoare.
Procesiune cu moaştele Sfântului Grigorie Dascălul şi lemnul Sfintei Cruci
În Bucureşti, pentru această sărbătoare, la biserica cu hramurile Înălţarea Sfintei Cruci şi Sfântul Vasile sunt aduse moaştele moaştele Sfântului Grigorie Dascălul, de la Mănăstirea Căldăruşani - Ilfov
Tradiţionalul pelerinaj intitulat Calea Sfintei Cruci - Scară către cer este organizat duminică seara, pe Calea Victoriei din Capitală. Evenimentul este prilejuit de sărbătorirea celui de-al doilea hram al Bisericii Sfântul Vasile - Victoria, închinat Înălţării Sfintei Cruci.
"Cu voia lui Dumnezeu, având binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Biserica «Sfântul Vasile - Victoria» organizează şi anul acesta, la 13 septembrie, alături de Slujba Privegherii pentru hramul «Înălţarea Sfintei Cruci», şi Procesiunea «Calea Sfintei Cruci, scară către cer». Duminică, la ora 15.00, vom primi delegaţia de la Mănăstirea Căldăruşani ce va aduce, în cadrul procesiunii, şi la biserica noastră moaştele Sfântului Grigorie Dascălul. De asemenea, la ora 16.00 vom începe Slujba Vecerniei Mari, a Litiei şi Acatistul Sfintei Cruci. La ora 19.00 vom începe procesiunea pe Calea Victoriei", a declarat părintele paroh Cristian Trandafir, de la Biserica Sfântul Vasile - Victoria.
"După ce vom înconjura un mic parc vizavi de Academia Română, ne vom aşeza în faţa unei scene de amploare, acolo unde Preasfinţitul Părinte Timotei, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va rosti un cuvânt. Apoi se va susţine un concert de muzică bizantină", a mai spus părintele Cristian Trandafir.
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

13ATEU VERSUS CREDINCIOS Empty Re: ATEU VERSUS CREDINCIOS Lun Sept 14, 2015 11:50 am

mihaela

mihaela

14ATEU VERSUS CREDINCIOS Empty Re: ATEU VERSUS CREDINCIOS Lun Sept 14, 2015 11:55 am

Cris

avatar
Vizitator

mihaela a scris:După ce vom înconjura un mic parc vizavi de Academia Română, ne vom aşeza în faţa unei scene de amploare, acolo unde Preasfinţitul Părinte Timotei, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va rosti un cuvânt.

ATEU VERSUS CREDINCIOS 1439304863  numai unu?
Lifte...sa le spun si eu tot 1 cuvant.

15ATEU VERSUS CREDINCIOS Empty Re: ATEU VERSUS CREDINCIOS Lun Sept 14, 2015 11:57 am

Eliza

Eliza
Admin

ATEU VERSUS CREDINCIOS 1439304863 Hai, mai, ca voiam si eu sa ma duc. Miha, ai intarziat cu stirea, m-ai privat de scara catre cer. Acu' musai sa astept pana la anu'!

https://citadella.forumgratuit.ro

Continut sponsorizat



Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus  Mesaj [Pagina 1 din 5]

Mergi la pagina : 1, 2, 3, 4, 5  Urmatorul

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum